Cisco Packet Tracer Kullanarak Güvenli Ağ Tasarımı ve Simülasyonu
Ключевые слова:
CPT, benzetim, CCNA, CCENT, ASAАннотация
Günlük yaşamımızda bilgisayar ağları en öncelikli konuma yükselmiştir. Cisco Packet Tracer Cisco tarafından geliştirilmiştir. Bu programın yardımıyla hem basit hem de karmaşık ağlarda pratik yapılmaktadır. CPT'nin (Cisco Packet Tracer) temel hedefi, kullanıcıların pratik ağ oluşturma deneyimi kazanmalarına ve Cisco teknolojisi hakkında bilgi sahibi olmalarına yardımcı olmaktır. Öğretmenler CCNA ve CCENT gibi derslerde ağ sistemlerini ve teknik kavramları göstermek için Cisco Packet Tracer kullandığından bu aracın kullanılması tavsiye etmektedir. Öğrenciler bu programı görevlerini bağımsız olarak veya grup halinde yapmak için kullanmaktadır. Ayrıca hizmetler Rusça, Almanca, İspanyolca ve Fransızca olarak sunulmaktadır. Öğrenciler Cisco Packet Tracer'ı kullanarak karmaşık ve oldukça büyük ağlar kurabilmektedir. Mühendislik Fakültesi'nin artık küresel ölçekte rekabet edebilmesi için güvenli bir kurumsal ağ çözümü geliştirmesi ve uygulaması gerekmektedir. Mühendislik Fakültesi için güvenli, ölçeklenebilir, kullanışlı ve yönetilebilir bir kurumsal ağ Bu çalışmanın ana hedefidir. Bu çalışmada, iş ağını bir bütün olarak oluşturan çok sayıda hizmeti birbirine bağlamak için hiyerarşik ağ modeli kullanılmıştır. Mühendislik Fakültesi altyapılarına fiziksel ve mantıksal bir ağ topolojisi verilmiştir ve benzetim sonuçları, ağa bağlanmaya çalışan ve http trafiğini başlatan herhangi bir kullanıcının, erişime izin verilmeden önce kimlik bilgilerinin doğrulanması için kimlik doğrulama sunucusuna gönderileceğini göstermektedir. Sonuç aynı zamanda Cisco ASA (Uyarlanabilir Güvenlik Cihazı), Çekirdek Yönlendirici, Dağıtım Anahtarları ve Entegre Hizmet Yönlendiricilerinin doğru yapılandırıldığını da göstermektedir.
Библиографические ссылки
Rahimi, T.(2023). Mühendislik Fakültesi İçin Güvenli Bir Ağ Tasarimi Ve Simülasyonu, A Thesis to the engineering faculty of Kütahya dumlupinar university.
Shiv-Yadav, M. S., & Ashraf, H. A. (2016). Enterprise Network Design and Implementation for Airports (Master Theses). Valparaiso University, Department of Computing And Information Sciences, United States.
Kurnaz, S., Abdulkareem, M. M., ve Yaseen, A. S. (2018). Implementation Of Cisco Packet Tracer In Advance Computer Network, Faculty of Engineering Altinbas University, Aurum journal of Engineering system and architecture, vol.2 (issue. 1).
Sharma, M., Popreja, C., ve Arora, A. (2019, July). Design and Implementation of University Network. International Journal of Recent Technology and Engineering (IJRTE) ISSN: 2277-3878, Volume-8, Issue-2S6.
Shemsi, I. (2017, November). Boosting Campus Network Design Using Cisco Packet Tracer. International Journal of Innovative Science and Research Technology. Volume 2, Issue 11, ISSN No:-2456 –2165.
Javıd, S. R. (2014, May). Role of Packet Tracer in learning Computer Networks International Journal of Advanced Research in Computer and Communication Engineering, Vol. 3, Issue 5, https://www.researchgate.net/publication/264233874.
Cisco Systems USA (2019, January11). What is Network Security, https://www.cisco.com/c/en/us/products/security/what-is-network-security.html.
https://www.cisco.com/c/en/us/products/security/adaptive-security-appliance-asa-software/index.html, erişim tarihi: 11.02.2022.
Опубликован
Как цитировать
Выпуск
Раздел
Лицензия
Copyright (c) 2024 ICONTECH INTERNATIONAL JOURNAL
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution-NonCommercial-NoDerivatives» («Атрибуция — Некоммерческое использование — Без производных произведений») 4.0 Всемирная.